En aquesta secció l'Espai del Peix proposa un conjunt de receptes de cuina marinera tradicional elaborades amb peix del territori.

Moltes d'elles provenen de la tradició marinera i del coneixement popular de la comunitat pesquera. Altres han estat proposades i elaborades per cuiners de barca locals, familiars de pescadors i restauradors de Palamós i el Baix Empordà.

 • Sípia

  sipia

  Nom científic: Sepia officinalis
  ES Choco
  FR Seiche commune 
  EN Common cuttlefish
  Sinònims en català: Sèpia

  Descripció

  Cos robust i aplanat. La projecció del mantell sobre el cap forma un angle més obert que a sepia elegans. Tentacles robustos. Coloració variable, d'un marró grisenc molt pàl'lid a un marró fosc tacat de negre.

  Distribució

  Viu sobre fons sorrencs, fangosos, o coberts d'algues i Posidonia, dels 0 als 200 m de profunditat. Posta durant tot l'any, sobretot de febrer a octubre. Ous amb l'embolcall negre. Viu de 18 a 30 mesos. S'alimenta de gambes, crancs i peixos. Es troba a la Mediterrània, i a l'Atlàntic, d'Escandinàvia al Marroc.

  Sistemes de pesca

  Gran interès comercial. Es pesca amb arts d'arrossegament, tresmall, palangre, gàbies, nanses, línies de mà i potera. No està regulada ni té talla mínima legal.Tallesmàxima longitud del mantell 35 cm, comuna de 15 a 25 cm

  Cantidad de artículos:
  1
 • Rap

  Nom científic

  Lophius piscatorius (Linnaeus, 1758)

  Traduccions

  ES Rape

  FR Baudroie commune 

  EN Angler

  Sinònims en català

  Granota de mar, Buldroi, Rap blanc

  Descripció

  Cos molt aplanat verticalment, amb el cap fort i ample i la cua estreta. Pell sense escates. Boca immensa, amb dents fortes, còniques i ben visibles. El filament pescador, situat entre la boca i els ulls, acaba en un lòbul bifurcat. Aletes pectorals grans, localitzades als costats del cap. Color marró o verd oliva, més o menys tacat. Pell de la cavitat abdominal blanca.

  Distribució

  Viu sobre fons sorrencs i fangosos entre els 20 i els 500 m. S'alimenta de peixos. Es reprodueix entre febrer i juliol. Es troba a la Mediterrània i a la mar Negra. A l'Atlàntic oriental, de Noruega fins a Gibraltar.

  Sistemes de pesca

  Menys valorada comercialment que el rap vermell (Lophius budegassa). Es pesca amb arts d'arrossegament, palangres de fons i tresmalls. Talla mínima legal de captura: 30 cm.Tallesmàxima 200 cm; comuna de 20 a 100 cm.

  Cantidad de artículos:
  2
 • Molla

  Nom científic

  Phycis blennoides (Brünnich, 1768)

  Traduccions

  ES Brótola de fango

  FR Phycis de fond

  EN Greater forkbeard

  Sinònims en català

  Fura, Molla, Mòllera, bròtola, Mòllera pigada, Mòllera pigallada

  Descripció

  Cos allargat, més gros per davant. Ulls grans i rodons. Boca relativament gran, amb un barbilló sota la mandíbula. Dues aletes dorsals (a l'esquena) i una aleta anal (darrere l'abdomen). Les aletes ventrals són llargues i filamentoses. Coloració general gris (als joves) o gris rosat (als adults). Aletes vorejades de negre. Sovint una taca fosca a la meitat de la segona aleta dorsal.

  Distribució

  Viu per sobre dels fons sorrencs o fangosos des dels 60 als 1.200 m. S'alimenta de petits crustacis i, rarament, de peixos. Es reprodueix de gener a maig. Es troba a la Mediterrània occidental i, a l'Atlàntic oriental, des de Noruega i Islàndia fins al Marroc.

  Sistemes de pesca

  Carn tova i relativament apreciada. Es pesca amb arts d'arrossegament, tresmalls i palangres de fons. No està regulada ni té talla mínima legal.

  Talles

  Máxima 80 cm; común de 20 a 40 cm.

  Cantidad de artículos:
  2
 • Lluç

  Nom científic

  Merluccius merluccius (Linnaeus, 1758)

  Traduccions

  ES Merluza europea
  FR Merlu commun
  EN European hake

  Descripció

  Cos allargat i fusiforme. Cap gros, aplanat dorsalment. Ulls grans i rodons. Boca gran amb dents fines i punxegudes. Color gris argentat més fosc a l'esquena. La regió ventral i els costats són blancs amb tonalitats argentades. Mucosa bucal grisa als joves i més fosca als adults.

  Distribució

  Es troba damunt dels fons fangosos entre 25 i 370 m, però pot trobar-se fins als 1.000 m. Durant el dia viu molt a prop del fons, però a la nit puja a aigües més superficials. S'alimenta de sardina, seitó, maire, calamar i crustacis. A la Mediterrània es reprodueix al llarg de tot l'any i, sobretot, a la primavera i a l'hivern. Es troba a la Mediterrània i, a l'Atlàntic oriental, de Noruega a Mauritània.

  Sistemes de pesca

  Molt valorada comercialment. Es pesca amb l'arrossegament, palangres de fons, soltes i tresmalls. Talla mínima legal de captura: 20 cm.

  Talles

  Màxima 130 cm (110 cm a la Mediterrània); comuna de 12 a 60 cm.

  Cantidad de artículos:
  1
 • Bàsiques
  Cantidad de artículos:
  2

1 convention bureau     1 convention bureau   enogastronomia  producte emporda     

 Campus Alimentació UdG  tcmlbe

 

 

ajuntament-de-palamos.jpg       Palamós Vida Mediterrània     Fundacio_ProMed.jpg      Logo_Museu_200px.jpg      logo_confraria.jpg        DIPSALUT 

 logo_seguretat_alimentaria.jpg      logo_diputacio.jpg     caixa2        Logo_fundacio_DAMM.jpg     perelada